Accidentul lui Stoner de la Suzuka VIDEO
28/07/2015
Noile Bonneville și Tiger Explorer, fotografiate-„spion“. Din nou
29/07/2015

Cu motorul pe caniculă. Cum supraviețuim

Una din părțile frumoase ale motociclismului e că nu ai un buton cu care să poți seta o temperatură optimă constantă. Precum un copac, simți tot ceea ce iți oferă natura. Iar în zilele toride ale verii, când sunt peste 30 de grade, gândul de a îmbrăca echipamentul nu e mereu plăcut. Cum facem mersul în toiul verii mai suportabil?

  1. Găurelele sunt bune. Poartă-le, dar nu te dezbrăca. Presupunem că nu ești genul de “motociclist” care merge în tricou, pantaloni scurți și papuci. Nu că asta ar fi o crimă (cu excepția papucilor), dar la drum lung, pe căldură, e mai rău dezbrăcat decât cu echipament adecvat. Dacă nu ai geacă, soarele îți va arde mâinile, transpirația se va evapora rapid și albinele îți vor intra sub mânecile tricoului, iar fără pantaloni lungi căldura motorului îți va fierbe ouăle. Așa că ai nevoie de un echipament cu cât mai multe aerisiri: deschidele pe cele de la cască, geacă și pantaloni. Dacă porți piele, e necesar ca aceasta să fie perforată, măcar în zonele esențiale (piept, axilă, etc.). Cu toate astea, dacă temperatura exterioară este de peste 35 grade Celsius, aerul nu mai este prietenul nostru, nu mai răcorește, caz în care trebuie să-i limităm accesul. Zilele trecute mergeam pe 38,5 grade, în mijlocul unei câmpii cu aspect de deșert. A început să adie un vânt încins. Dacă până acolo simțeam că mă sufoc cu casca închisă, a trebuit să trag imediat viziera pentru că aerul fierbinte îmi ardea fața.
  2. Culori deschise. Batman se îmbracă în negru pentru că merge numai noaptea. E adevărat că te simți “macho” în costumul negru mulat, dar te simți așa numai dacă te vede cineva. Când ești singur și traversezi Câmpia Bărăganului pe un asfalt care mai are puțin și se topește, negru e ultima culoare pe care ai vrea să o porți. Vei atrage razele soarelui precum acele găuri din spațiu. Sigur, nici extrema nu e potrivită: albul e o culoare pretențioasă pe care se văd insectele și praful.
  3. Apa înseamnă viață. Dintr-un anumit punct de vedere, ne asemănăm cu motocicletele. Adică oamenii, pentru o răcire eficientă au nevoie nu numai de aer, ci și de apă. Asta înseamnă, pe de-o parte, să fii cât mai hidratat. Bea multă apă, eventual cară în spate un camelback. Pe de altă parte, folosește-te de capacitatea apei de a răci: udă cagula, buff-ul sau eșarfa și poartă-le așa. Aproximativ o oră vei avea senzația că ai aer condiționat pe motocicletă.
  4. Uită de bumbac. Nu purta pe motocicletă tricou, bluză sau lenjerie de bumbac. Se încălzește repede și păstrează căldura. Folosește alte materiale, care în contact cu transpirația țin rece: coolmax, climacool, poliester, mătase, etc. E adevărat că nu le poți purta mult din cauza mirosului, dar se spală ușor. Și se usucă repede, eventual chiar în timp ce conduci…
  5. Dacă ai o motocicletă căreia i-ai montat un parbriz after market, ar fi bine să îl dai jos în perioada asta. O să ai mai mult aer care ajunge la tine.
  6. Încearcă să parcurgi cel mai mare număr de kilometri ai călătoriei în perioada răcoroasă a zilei. Adică la primele ore ale dimineții sau pe seară, când soarele nu mai bate direct. În mijlocul zilei găsește o umbră deasă, instalează-ți hamacul, bea o limonadă și citește ceva.
  7. Poartă echipamente speciale. De exemplu, Rev’it! a lansat Vest Challenger, o vestă care se înmoaie în apă și, spune producătorul, păstrează senzația de rece până la 6 ore. O găsești la Motor Team.
  8. Fă-te Mojito. La prima benzinărie, ia o pungă de geață și umple-ți rucsacul și buzunarele. Gheața se va topi și va menține senzația de răcoare. Desigur, pentru asta ți-ar trebui un echipament textil. Poți ronțăi în cască o frunză de mentă ca să te țină fresh. Romul intră abia seara, când ai terminat tura.


Catalin Sanatescu
Catalin Sanatescu
Sunt exact ca si tine, cel care ai intrat pe acest site: dacă aș avea un puţ cu petrol în curte, iar temperaturile ar fi mereu peste 15 grade Celsius, aș fi cel mai fericit dintre pământeni. După experienţele din radio şi tv acum este rândul presei online. Alte pasiuni: trail running, cicloturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.